http://nanandnice.igetweb.com
สร้างเว็บไซต์Engine by iGetWeb.com
 

 หน้าแรก

สถิติ

เปิดเว็บ06/02/2010
อัพเดท02/11/2017
ผู้เข้าชม1,059,433
เปิดเพจ2,099,444

ปฎิทิน

« May 2019»
SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

นาฬิกา

Alternative content

บริการ

บทความ

โรคข้อกระดูกอักเสบ / Bone diseases and inflammation.

ท่านเจ้าของสุนัจบาง ท่านอาจจะไม่เคยคิดว่าโรคข้อกระดูกอักเสบจะเป็นในสัตว์เลี้ยงได้ ความจริงโรคนี้เป็นโรคที่พบ ได้บ่อยในสุนัขพันธ์ต่างๆ โดยเฉพาะสุนัขที่มีอายุมากกว่า 1 ปีขึ้นไป สัตว์เลี้ยงของท่านจะแสดงอาการเจ็บปวดบ่อย ๆ หรือมีการเคลี่อนไหวผิดไปจากปกติ ของสุนัขตัวอื่น ๆ เนื่อง จากกระดูกอ่อนและเนื้อเยื่อรอบๆ ข้อกระดูกมีการเปลี่ยนแปลงไป เช่นมีการหนาตัวขึ้นของเนื้อเยื่อหุ้มข้อและกระดูกอ่อน ทำให้ข้อกระดูกอยู่ชิดกันมากเกินไป โอกาสที่จะเสียเดหรือก่อ ให้เกิดความเสียหาย ให้แก่ข้อกระดูกก็จะมีมากขึ้น ท่านผู้ อ่านคงจะต้องเข้าใจโครงสร้างของข้อกระดูก ซึ่งพยายามอธิบายให้ง่ายที่สุด คือปกติแล้วข้อต่าง ๆ เช่นข้อเข่า จะมีกระดูกต้นขา และกระดูกแข้งอยู่ด้านบน และด้านล่างตามลำดับ กระดูกทั้งสองชิ้นจะอยู่ห่างกันในระยะพอสมควร มีหมอนรองระดูก และเนื้อเยื่อหุ้มข้อหุ้ม ระหว่างข้อ ภายในเยื่อหุ้มข้อ จะมีน้ำเหนียว ๆ เรียกว่า ไขข้อ บรรจุอยู่ภายในทำหน้าที่ในการลดแรงกระแทก และแรงเสียดสีระหว่างข้อเวลาเดิน วิ่ง หรือกระโดด กระดูกอาจจะกระทบหรือเสียดสีกันได้ง่าย ทำให้กระดูกอักเสบและมีการติดเชื้อตามมาได้เมื่อเกิดอาการอักเสบนานเข้า ปลายกระดูกก็จะยิ่งมีการเปลี่ยนแปลงรูปร่าง ซึ่งอาจจะทำให้ข้อเสื่อม อย่างถาวรกระดูกส่วนปลายมักจะเป็นกระดูกอ่อน ทำหน้าที่ในการซ่อมแซม และเป็นเบาะรองรับข้อกระดูกอีกชิ้นหนึ่ง ส่วนในสุนัขแก่มักจะมีการเสื่อม ของข้อกระดูกและกระดูกผุอยู่แล้วตามธรรมชาติ โดยเฉพาะกระดูกอ่อนที่อยู่ตรงปลายจะน้อยลงทำให้เกิดการปวดข้อ ได้มากกว่าสัตว์ที่มีอายุน้อย รวมทั้งไขข้อก็มีปริมาณลดลงและผนังที่หุมข้อก็มีการหนาตัวขึ้นตามตามอายุอีก ด้วย


การอักเสบของข้อกระดูก จะทำให้ข้อกระดูกจะทำให้ข้อซึ่งปกติ ราบเรียบขรุขระขึ้น อาจจะแตกและลามเข้าไปใต้กระดูกอ่อนตายหมด ซึ่งไม่สามารถแก้ไขให้ข้อต่อของสัตว์เข้าสู่สภาพเดิมได้

สาแหตุ สาเหตุของโรคกระดูกอักเสบมีได้หลายประการเช่น

- กรรมพันธุ์ ที่พบบ่อยคือโรคข้อตะโพกห่างในสุนัขพันธ์เยอรมันเช็พเพอดหรือ อัลเซเชียน โกลเด้นรีทรีฟเวอร์ ลาบราดอร์รีทริฟเวอร์ และร็อทไวเลอร์

- การออกกำลังกายมากเกินพอดี และการ ออกกำลังกาย อย่างหักโหมทำให้เกิดอาการบาดเจ็บ หรือ ฉีกขาดของเอ็นหรือเนี้อเยื่อหุ้มข้อ

- การเจริญเติบโตที่ผิดปกติ โดยเฉพาะ ในสุนัขพันธ์ใหญ่ ๆ เนื่องจากได้รับอาหารผิดส่วน หรือน้ำหนักมากเกินพอดี

- แสงแดดที่สุนัขได้รับ ไม่เพียงพอ ก่อให้เกิดโรคกระดูกอ่อนอันเป็นสาเหตุของโรคข้อกระดูกตามมา ผู้เขียนเคยรักษาสุนัขหลายตัวที่เป็นโรคกระดูกอ่อนขั้นรุนแรง ซึ่ง มีอาการบวมข้อเป็นอย่างมาก สุนัขจะเดินไม่ได้ และ แสดงอาการเจ็บปวด บาง รายกระดูกบางมาก จนรับน้ำหนักตัวไม่ได้ และถึงแม้จะรักษา อาการ ของโรคหายไปแล้วไม่แสดงอาการเจ็บปวดแล้วก็ตาม บางรายอาจจะมีอาการของกระดูกผิดรูปร่าง เช่นกระดูกคดโดยเฉพาะกระดูกสันหลัง ซึ่งสุนัขอาจจะไม่สามารถกลับมาเดินได้ดังเดิมกรือเดินไม่ได้เลยตลอด ชีวิต

- อายุของสัตว์มากขึ้นอาจก่อให้เกิดโรคข้อกระดูก เสื่อมและอักเสบตามมา

- เกิดจากการติดเชื้อแล้วลามไปยังข้อต่างๆ ของร่างกายซึ่งมักเป็นมากกว่า 1 ข้อ บางรายอาจจะมีการเกิดกระดูกงอกตามมา

- เกิดจากสาเหตุอื่น ๆ เช่นกับโรคเกี่ยวกับระบบต้านทานเช่น DLE SLE เป็นต้น

 


 

 

กลไกในการเจ็บปวด ของข้อ

ข้อ นี้ค่อนข้างละเอียด และ ค่อนข้างจะเป็นวิชาการ มากทีเดียวเพราะเกี่ยวข้องกับขบวนการทางเคมีในร่างกาย สารที่ ก่อให้เกิดอาการเจ็บปวดคือ โพรสตาแกลนดิน ( Prostaglandins ) ยา แก้ปวดส่วนใหญ่มักใช้สารที่ไม่ใช่สเตียรอยด์ (Steroid) เรา เรียกว่า NSAIDs มักจะมุ่งไปที่ระงับการสร้างโพ รสตาแกลนดิน (Prostaglandins ) ซึ่งขบวนการนี้ จะมีเอนไซม์ 2 ตัวเข้ามาเกี่ยวข้องคือ Cyclo-oxygenase 1 (COX1 ) และ Cyclooxygenase 2 ( COX 2 ) เอนไซม์ COX1 จะมีบทบาทต่อโพรสตาอกลนดินที่ควบคุมระบบทางเดินอาหาร ไตเยื่อบุผนังหลอดเลือด และเกร็ดเลือด ส่วนเอ็นไซม์ COX 2 จะ เกี่ยวข้องกับการอักเสบ และผลิตมาจากเซลล์ที่เกี่ยวข้องกับกระดูก เช่น Fibroblast Monocytes เซลล์สร้างกระดูก ( Chondrocytes) เยื่อบุ ข้อ

 

เอนไซม์ COX 1 /COX 2

 

Arachidonic Prostaglandins


NSAIDs มีฤทธิ์ในการ ยับยั้ง COX 1 และ / หรือ COX 2

 

เอน ไซท์หรือ COX 1 จะมีบทบาทต่อโพรสตาแกลนดิรที่ควบคุมระบบ ทางเดินอาหาร ไต เยื่อบุผนังหลอดเลือด และ เกร็ดเลือด

 

 

เอนไซด์ COX 2 จะเกี่ยวข้องกับการอักเสบ และ ผลิตมาจากเซลล์ที่เกี่ยวข้องกับกระดูก เช่น Fibroblast เซลล์สร้างกระดูก ( Chondrocytes) เยื่อบุข้อเสีย NDSAIDs คือบางตัวมีฤทธิ์ต่อเอนไซม์ COX 1 มากกว่า? COX 2 ทำให้เกิดผลข้างเคียงที่ไม่พึงประสงค์คือเกิดแผลในกระเพาะอาหารได้ ซึ่งสุนัขมักไวต่ออาการข้างเคียงเหล่านี้ค่อนข้างมากจึงมีบริษทผู้ผลิตยา ต่าง ๆ พยายามค้นคว้าและวิจัยยาที่มีฤทธิ์ต่อเอนไซม์ COX 2 มากกว่า COX 1 เข้ามาใช้ในสัตว์เลี้ยงเช่น Carprofen ที่ ได้รับอนุญาตให้ใช้ระงับอาการเจ็บปวดจากข้ออักเสบในสัตว์เลี้ยง คงจะทำความเข้าใจได้บ้างนะครับความจริงยังมีสารอีกตัวอื่นที่เกี่ยวข้องกับ การเจ็บปวด เช่น โปแตสเซี่ยมอิออน ไฮโดร เจนออิออน แบรดดีไคนิน ฮีสตามีน ฯลฯ

 


 

การวินิจฉัย


เจ้าของมีส่วนเป็นอย่างมาก ในการช่วยวินิจฉัยโรค เพราะท่านเจ้าของบอก สัตวแพทย์ได้ว่าสุนัขเดินผิดปกติอย่างไร เป็นมากเพียงใดเป็นมานานเท่าใด? บ่อยครั้งทีเดียวที่สุนัขเจ็บไม่มาก แต่พอมาพสัตวแพทย์แล้ว สุนัขเดินเกือบปกติจนสังเกตุไม่ออก เนื่องจากสัตว์ตื่นเต้น การตรวจต้องอาศัยการดูท่าเดินที่ผิดปกติไปเช่น กะเผลก ยกขาเวลาเดิน ฯลฯ การคลำซึ่งอาจจะพบเสียงกรอบแกรบให้ข้อกระดูก การซัก ประวัติ ก่อนการเกิดอาการเจ็บปวด เช่นกระโดด หรือหลังเกิดการฝึกอย่างหนัก แล้วมีอาการเจ็บ หรือเกิดอุบัติเหตุเช่น รถชน จากที่สูงเป็นต้น? นอกจากนี้ก็อาจจะต้องอาศัยการฉายภาพรังสี ซึ่งอาจจะต้องวางยาให้สัตว์ซึม หรือ ALP (Alkaline phosphatase) CK (Creatinine kinase) gxHo9ho

 


 

การรักษา


โดยทั่วไปแล้ว สัตวแพทย์ มักจะใช้ยาที่ถูกที่สุด เพื่อความประหยัด และได้ประสิทธิภาพดี เช่น สเตียรอยด์ ซึ่งมีผลข้างเคียงตามมาได้มาก เช่นสุนัขอาจ จะมีการปัสสาวะบ่อย ดื่มน้ำมาก อันเป็นอาการข้างคียง ของการใช้สเตียรอยด์ และยาตัวนั้งมีฤทธิ์กดภูมิต้านทาน จึงไม่เหมาะ ต่อการใช้เป็นระยะเวลานาน ๆ เพราะทำให้เกิดอาการบวมตามมาได้

การ ใช้ NSAIDs เป็นอีกทางเลือก หนึ่ง ที่ใช้ในการรักษาสุนัข ที่เป็นโรคข้อกระดูกอักเสบ หากต้องใช้ระยะเวลาที่ยาวนานที่ได้ผลดีคือ Indomethacin แต่ ก่อให้เกิดอาการข้างเคียงมากที่สุดมีความเป็นพิษต่อตับและไตสูงบางครั้งจึง เลี่ยงไปใช้ Phenybutazone Meclofenamic acid และ Corprofen ซึ่งยาที่มีอาการข้างคียงน้อยที่สุดในกลุ่มนี้คือ Croprofen และ สามารถใช้ในระยะยาวได้ในการณีที่ข้อกระดูกอักเสบเรื้อรังและมีอาการข้าง เคียงต่อระบบทางเดินอาหารและไตน้อยกว่ายาตัวอื่น ๆ ในกลุ่มนี้มาก

อย่าง ไรก็ดีการอักเสบเฉียบพลันที่รุนแรงก็อาจจะต้องพึ่งการใช้สเตียรอยด์ในระยะ แรกเพราะให้ผลที่รวดเร็วกว่า แต่ก็ยังถกเถียงกันในกลุ่ม สัตวแพทย์ เมื่อจากผลที่ไม่พึงประสงต์ของยาตามมาหากใช้ต่อเนื่องกันเกิน 5-7 วัน

ใน สุนัขที่กำลังเจริญเติบโต หากอ้วนมากเกินไป อาจจะต้องควบคุมอาหาร อาหารมีผลในการผลิตสารที่ทำให้เกิดการอักเสบ ดังนั้นสุนัขที่ เป็นโรคข้อกระดูกอักเสบหรือมีความเสี่ยงที่จะเป็นโรคนี้ เช่น เยอรมันเช็พเพอดควรควบคุมอาหาร ให้อยู่ในปริมาณที่พอเหมาะ สรุป คือ ถ้าสัตว์เลี้ยงของท่านมีอาการ ข้อกระดูกอักเสบก็อย่านิ่งนอนใจ รีบพาไปพบแพทย์เพื่อรับการตรวจรักษา และถ้าต้องใช้ยา ในระยะเวลาที่ยาวนาน ก็ควรจะเลือกตัวที่ออกเอนไซม์ COX2 มากกว่า COX 1 เพราะมี อาการอาเจียนเป็นแผลในกระเพาะอาหารและไตอักเสบได้น้อยกว่า

 

 

................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

English language

 

 

 

he owns some random gold threads together. You may not think that arthritis is a bone infection in the animals. In fact this disease is a disease. Often in various dog Federation. Dogs, especially older than one year or more of your pet shows any symptoms or pain often is the wrong edge sensitive to the normal The other dog because of bone and soft tissue around. Any changes to the bone. Such as the thickness of the tissue covering the joint and cartilage Make any bones are too close together. De or lose the opportunity to lead. Damage. To any bone you will have more readers would have understood the structure of the bone The easiest way to try to explain. Is normal as any different to the knee thigh And on top of shin bone. And bottom respectively. The two bone pieces are quite far apart in distance. With a pillow Vice menstruation. And any tissue covering the items covered within the synovial. Water is sticky called marrow contained within serves to reduce the impact. And any friction between bones, walk run or jump or friction may affect each other easily. Cause inflammation and bone infection was followed in time when the inflammation. Bone ends, it will further change the shape. Which may cause osteoarthritis. Permanently end the bone is often cartilaginous Involves repair Support and cushion any more pieces of bone. In dogs tend to be degenerative. Of the bone and bone decay exists naturally. Cartilage, especially at the edges will result in less pain. Than the younger animals. And arthritis have decreased and wall coat is thick, the item is in accordance with the age.


Inflammation of the bone Makes any bones that make any normal Smooth or rough. May be different and spread under the cartilage to die out. This does not fix the joints of animals to the same conditions.

 


 

 

cause of inflammatory bone disease has several reasons such as

 


 

- congenital disease of the hip is common in dogs away Union, German Shepherd or Al เซ Windsor Golden Retreat server. Labrador Retriever Treat River. Rob and Dot Wide Colour.- More than just exercise and exercise violently causing injury or tear of N or Su synovial perfectly.- Abnormal growth, particularly in large dogs because they were Union Food distorted Excessive weight or fit.- Sunshine dog was not sufficient cause rickets, which causes the bones to arthritis. Authors used a multiple dog treat rickets, which have severe swelling to an extremely Dog will not walk and show some bone pain, some very Until the weight is not. Even treatment of the disease symptoms disappear and not show any pain. Some may have symptoms of a deformed bone. Such as bone, especially spine curve. The dog may not be able to walk back to the old Rue a walk I do not have life.- Increasing age of the animal may cause arthritis bone Deterioration and subsequent inflammation.- Caused by infection and then spread to various items. Body, often more than one item, some might be born by the bone regeneration.- Due to other causes such as disease resistance systems such as DLE SLE.

 


 

of the mechanisms of pain.

 


 

this article is quite detailed and quite technical. Quite relevant because the chemical processes in the body, substances that cause the pain. Posted taste prostaglandin (Prostaglandins) analgesics most frequently used substance, not a steroids (Steroid) called NSAIDs are often aimed to hold a post taste prostaglandin (Prostaglandins) the process. This enzyme is the second one is related. Cyclo-oxygenase 1 (COX1) and Cyclooxygenase 2 (COX 2) enzymes are responsible for post COX1 taste Ta Su said the soil that control the digestive system. Renal artery wall lining. And the platelet COX 2 enzyme is associated with inflammation. And production from the cells associated with bone osteoblasts, such as Fibroblast Monocytes (Chondrocytes) lining article

 

 

enzymes COX 1 / COX 2.

Arachidonic Prostaglandins.


NSAIDs inhibit the activity of COX 1 and / or COX 2.

 

 

out or COX 1 enzyme is responsible for post taste of The Eye Gallery â-controlled gastrointestinal lining renal and platelet vessel wall.

End site, COX 2 is associated with inflammation and the production of bone-related cells such as osteoblasts Fibroblast (Chondrocytes) lining NDSAIDs disadvantage is some activity on the COX 1 enzyme over? COX 2 causes the unwanted side is the wound in the stomach. The dogs are often sensitive to side effects are quite large, so the Brit É a personal drug manufacturing various efforts and research drugs that have effects on enzymes COX 2 over COX 1 to use the pet as Carprofen allowed. to suspend the pain of arthritis in pets. What I would understand the truth ครับ has also other substances related to pain, such as potassium ions Yom Hydro Jen Su AEON Brad Dee Chi Nin His eyes are a etc.. 

Diagnosis

 

 


 

The owners have a lot To help diagnose disease Because you told the owner. Veterinarian that the dog walking disorders do. As much as to how long any. Quite often the dog does not hurt much. But when the veterinarian was then. Dog walking almost normally and noticed no issue. Because the animals are excited. Examination requires more unusual to walk lamely as lifting legs to walk, etc. could feel the rustle to find any bones, history taking before the occurrence of pain, such as jumping or after the hard training. And it hurt. Accidents such as car accident or from a height etc. In addition, it may require projection radiation. Which may be required for animal drug absorption or ALP (Alkaline phosphatase) CK (Creatinine kinase).

 


 

 

Treatment


 

 

In general, veterinarians often use the cheapest drugs. For that savings. And performance, such as a haze which has the side effect of many such dogs may have urinary symptoms, which often drink plenty of side Yong Ki. Of using steroids Nang and drug resistance of press activity is not suitable to use a long time because the cause of the swelling.

Using NSAIDs as an alternative to use in the treatment of dogs. Bone disease is an infection. If you need time penalties to be effective is Indomethacin, but cause side most are toxic to the liver and kidney high sometimes, so avoid using Phenybutazone Meclofenamic acid and Corprofen the drug is effective next Kee Yong. This is the lowest among Croprofen and long-term use of any bone in Nee and chronic symptoms side. Side of the digestive system and kidneys than other drugs in this group very

How good of a severe acute inflammation may be just using a term steroids. First, because the results faster. But the debate among veterinarians that the result is not desirable as the post of the drug when used over 5-7 consecutive days.

In growing dogs. If too much fat. May need to diet. Effective in producing food substances that cause inflammation. So the dog. An inflammatory bone disease or risk of this disease, such as German Shepherd should diet. For the appropriate amount conclusion is that if your pet has symptoms. Bone inflammation is not an emotion. Take them to see a doctor immediately for treatment. If drug use. In a long time. Option should be issued over COX 1 enzyme COX2 because the symptoms are vomiting, stomach ulcers and kidney infection is less than

 


view

 หน้าแรก

view